A hangulatjelentés, gondolom, a tokiói tudósító reszortja, igy hát lássuk, mi is a helyzet! A hangulat, jelentem, óvatosan borulátó, akikkek én beszélek, ők persze nem a shibuyai fiúk, hanem kollégák és üzletfelek, mind azt mondják, hogy muzukashii lesz, azt pedig, hogy mit jelent, még egy kezdő gaijin is vágja, nehéz, édes barátom, pontosabban: LE-HE-TET-LEN. 

Próbálom felpiszkálni őket, de hiszen nyertünk egy nemgyenge Kamerun ellen! jó-jó, de Hollandia ellen biztosan vesztünk, aztán meg jön majd egy ki-ki meccs a félelmetes vikingek ellen. Ugyanmár, mondom, a dánokat még mi is megvertük Koppenhágában de ők csak a fejüket csóválják, majd meglátom, hármas holtverseny lesz és gólkülönbséggel kiesnek. Ezen a ponton feladom. A japánok legutóbb uszkve 70 éve, Pearl Harbornál bízták el magukat, annak is rossz lett a vége, ezért inkább elvi alapon nem lovallják be magukat a dolgokba. Ha esetleg megnyernék a vébét, biztosan az lenne az első gondolatuk, hogy a következő biztosan nem jön össze.

 

 

A média persze nem engedheti meg magának az efféle hurrápesszimizmust, tüdibündi tarentók selypegik a képernyőbe naphosszat, hogy "gambare!" és lelkesen ismételgetik Okada edző "Japánt a legjobb négy közé!" célkitűzését. Ez utóbbi azon a megkapóan egyszerű logikán alapul, hogy ha ez a koreaiaknak 2002-ben sikerült, akkor nehogy má' a japánoknak ne menjen! Egy dolog azonban világosan látszik ebből: "E" csoport ide vagy oda, igazi ellenfél csak egy van, pontosabban kettő.

 

Korea, ki más is...

 
--------------------------------------
 
A szerző a Tokyo Reloaded-en is publikál: Még több Tokió, még több Japán és nem csak foci!!!

 

8 komment

Címkék: foci japán hollandia dánia helyzetjelentés kamerun tokió vb2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nippon.blog.hu/api/trackback/id/tr302087944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cifu78 2010.06.18. 20:51:55

Jók ezek a helyzetjelentések, még ilyet. ^^

Ha egy apró megjegyzést megengedsz: Pearl Harbour-nál nem bízták el magukat, sőt, igazából még túl óvatosak is voltak, a tervezett harmadik támadóhullámot már nem merték kiengedni, "kevés az üzemanyag", "már felkészülve várnak ránk" és a többi felkiáltással. Valójában sokkal több ellenállást már nem voltak képesek kifejteni az amerikaiak, ellenben célpont még akadt bőven a kikötőben (például a támadást végül sértetlenül átvészelő üzemanyag-készletek).

Ahol elbízták magukat, az inkább maga az Amerikával való háború (de ismét: Jamamotó tengernagy hat hónapot, legfeljebb egy év előnyt ígért, utána semmi jót, végül a hat hónap jött be a Midway-i csatával).

bonakovacs 2010.06.19. 03:47:49

Update:
"Nagy volt a szájuk de most megkapták" volt a kitapintható közvélekedés a 4:1-es Argentína - Dél-Korea után és nem sok könnycseppet morzsolódott el Tokyóban. Hiába, a legszebb öröm....

bonakovacs 2010.06.19. 04:08:35

Peral Harbour: valószinüleg igazad lehet. A japánok ma is úgy vélik, ők nem tehetnek erről ez egészről, mert csak "belekényszerítették" őket az USA megtámadásába.

Timil 2010.06.19. 07:30:36

Én meg csak annyit szólnék hozzá, mivel csaj vagyok és nem értek a focihoz, hogy az uszkve NEM azt jelenti cirka. Nézzé' utána.

Rettenet Tábornok11 2010.06.19. 08:49:09

"Peral Harbour: valószinüleg igazad lehet. A japánok ma is úgy vélik, ők nem tehetnek erről ez egészről, mert csak "belekényszerítették" őket az USA megtámadásába."
Az USA megtámadása kapcsán nagyjából igazuk is van.. de persze kínába nem kényszerítette őket senki!

Üdv,
Tilleo

Cifu78 2010.06.19. 10:17:31

@bonakovacs: Sose fogom megérteni az ilyen nemzeti ellentéteket, mint a Dél-Koreai / Japán vagy Kínai / Japán köpködést. Történelem, kész, lépjenek túl rajta, ne a múlt béklyóiban vergődjenek, hanem inkább a jövő felé kacsingassanak (gazdasági szempontból úgy is sok téren függenek egymástól). Mondjuk a Magyar / Szlovák köpködést sem értem meg, mindkét oldalon vannak gyenge jellemű emberek, de ez még nem indok, hogy a két ország lakossága egymást szapulja...

Még egy apróság, nem tartozom az önjelölt grammarpolice társaságba, de úgy is mindig jönni fognak (tapasztalat :D), tehát jó felkészülni rájuk, és inkább ügyelni rá, hogy ne tudjanak mibe belekötni. Persze amíg normális hangnemben szólnak az esetleges hibáért, addig nincs nagy gond, jogos az öt pont, lépjünk tovább. Csak sajnos sok a mocskos szájú közöttük, aki úgy véli, hogy helyesen leírva egy alpári mondat többet ér, mint egy helytelenül leírt tartalmas, kulturált szöveg.

Tipikus hiba például nálad, hogy angolul írod a városneveket, Tokyo angolul, magyarul Tokió. ;)

Megj.: természetesen nem a blogod nevében, hiszen az angolul van írva... jajj, ebből már nem jövök ki jól, a grammarpolice nem az én műfajom. :D

gabest1 2010.06.19. 13:53:44

Tokió még elmegy, de egy szákká nyippon dájhjótól már rendesen lefordulnék a székről :D Szerintem jobb az angol fonetika, ha már az egész világ azt látja az interneten keresztül.

Cifu78 2010.06.19. 14:21:47

@gabest1: Ebben is van igazság, de országneveket, városneveket azért szokás magyar fonetikával írni.

Mint említettem, nem vagyok nagy nyelvőr, de a Taiwan, Kuwait, Iraq és hasonlóknál azért még én is felvonom a szemöldököm...
süti beállítások módosítása