Japán nem mondható hagyományos futball-nemzetnek. Mindig is jobban érdekelték és értékelték a baseball-t vagy a hagyományos sportjaikat, mint amilyen a dzsúdó vagy a szellemi tevékenységek ultimate vetélkedése a go. És bár nem volt futball nemzet mára azzá érett. De miből? Honnan? 

A II. vh-s vereség után az '50-es vébétől még eltiltották őket utána vagy nem indultak vagy nem kvalifikálták magukat a selejtezőkből. Előtte egyetlen említésre méltó eredményük volt csak, az 1936-os Berlini Olimpiászon a nemzeti Válogatott első győzelmét aratták (5000 ember látta a történelmi összecsapást) a már akkor is szép eredményekkel rendelkező svéd nacionál tím ellen. {Disc.: Nem  Tim Allen.} A 3-2-es "Nagy Nyerés" sokáig az egyedüli nyertes meccs maradt, a világháborús vereség és az amerikai megszállás idején a baseball térnyerése amatőr szintre száműzte a sakka-t, az amerikai "soccer" kifejezésből japanizálva, egyetemi kupákon élhették ki magukat a népek mindőssze.

1964 azonban a változás éve volt, Olimpiát rendeztek Tokióban, ahol el is indítottak egy csapatot, amely végül negyeddöntőkig jutott. '65-ben elindították a különböző kupákat egyesítve a Japán Futball Bajnokságot. Rögtön meg is lett az eredménye: A Liga nagyjai hozzásegítették az országot az első kiemelkedő sikerhez.


A bronzisták

Az 1968-as Mexikói Olimpián a bronzig masíroztak, a torna egyik legnagyobb sztárja lett a Nigériának mesterhármast, a franciáknak kettőt és mexikóiaknak megint kettőt vágó Kamamoto. Az elődöntőben az akkor még félelmetes magyar csapat verte meg szegényeket 5-0-ra. A bronzmeccsen aztán rendet teremtettek és házigazdát vertek. Bronzérem! Lett nagy népünnepély, de amilyen gyorsan jött olyan gyorsan is ment.

Az 1992-es otthon rendezett és megnyert Ázsia Kupáig se hírük, se hamvuk - nemzetközi megmérettetésen való részvételig a legközelebb a '86-os VB selejtezőjén jutottak, akkor csak a fináléban bukták el a kijutást Dél-Koreával szemben - , és bár a Ligát a Premier League-hez hasonlóan üzleti vállalkozássá alakították 1993-ban, a színvonal váltakozó maradott. A professzionális körülmények azonban előrevetítették a fejlődést. Az sem mellékes, hogy a fiatalok is egyre inkább rajonganak, többek közt elindul a nagy sikerű manga (és anime) az itthon a tévéből ismert Tsubasa kapitány - róla még lesz szó - és videojátékok is készültek (nem EA, nem FIFA). És ahogy egyre közelebb érünk a mához, úgy gyorsulnak fel egyre inkább az események.


J. League Anthem - The Glory (érdemes végignézni szamuráj-kozmopolita-focista-harcos-fiú-lány kavalkád)

A kereskedelmileg is sikeres J.League egyre több pénzt és támogatót és nézőt vonz, a baseball-t háttérbe szorítja a futball szép lassan... 1996-ban Dél-Koreával közösen elnyerik a 2002-es vb rendezési jogát, és a fiatalok bár nem szerepelnek valami jól az Atlanta-i Olimpián, a tehetségek egy, a '68-ashoz hasonlóan sikeres generáció ígéretét hordozzák lábaikban.

1998-ban történetük során először kijutnak a VB-re. A csoportkörben emelt fejjel hagyhatják el a pályát az első meccs után, a nagy esélyesnek kikiáltott Argentinok csak Batigól löketével nyernek. 1-0. A fekete ló, Horvácia 2-0-ra veri őket, de a harmadik meccsen már nem emelt fej, hanem szégyen szem az, ami legjobban jellemezheti őket, Jamaica veri 2-1-re a csapatot. 1999-ben aztán máig egyetlen nem kontinensbéli csapatként meghívást kapnak és résztvesznek a Copa Américán, a Dél-Amerikai zsugások tornáján (2011-re ismét kaptak meghívást). Bár ott nem érnek el nagy eredményt, 10. hely a 12-ből, ez megfelelő felkészülésnek bizonyul a 2000-es Ázsia Kupára, ahol végigverik a mezőnyt, egy döntetlen mellett 5 győzelem kényelmes 21-6-os különbösség lőtt és kapott gólok között. --Nem szeretem azt mondani, hogy impresszív--


Vangelis rettyintett valami szart.

Teaselés után _hirtelen_ cliffhanger, lógva hagyom az események selyemfonalait, legközelebb beszélünk 2002-ről, aranyos (kinek-hogy) arany-gólról, közös rendezésről, aztán jön 2006, Zico, majd az Út Dél-Afrikába és a többi és a többi, többet nem mondhatok, de ♪nincs leállás,/ nincs megállás,/ éljen a maximalista,/ Japán hozzáállás!♫

Szólj hozzá!

Címkék: sport foci történelem japán összefoglaló vb2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nippon.blog.hu/api/trackback/id/tr862000714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása