Két kellemetlen vereség után érkezett Graz-ba a Nippon Daihyo, hogy az igen jó passzban lévő angolok ellen felmérjék hol is tartanak. A meccs az angoloknak sem volt kevésbé fontos, ugyanis ez volt az utolsó hivatalos barátságos meccs, amely után Capello keretet szűkít és megnevezi a 23-at.

Japán közel sem a legerősebb felállásában lépett pályára, a kaput a harmadik számú Eiji Kawashima védte, a középpályán, ha kerestük sem találtuk volna Nakamura-t, az angolok viszont, Huddlestone-t leszámítva, a lehető legerősebb csapatukkal álltak ki. Alig kezdődött el a meccs, máris vezetést szerzett Japán. A 7. percben egy laposan betett szögletet lőtt kapásból a rövidbe a brazilból honosított Tulio Tanaka, láthatólag egy begyakorolt szituáció volt, a szebben kivitelezett fajtából. 1-0.

 

Tulio Tanaka, egy-nyuszi

Az ezt követő percekben főleg a fizikum dominált, Anglia egy kicsit bizonytalan volt, Japán meg keményen védekezett és igen jó fizikai felkészültségről tett tanúbizonyságot. Capello morcosan ordibált néha, kicsit leült a meccs. A labdabirtoklásban nagy angol fölény mutatkozott, de pár gyengén kivitelezett helyzetnél többre nem futotta. A félidő közepe fele mindkét védelem zavarodott, majd a 38. percig kell várni egy olyan angol helyzetre, ami gólveszélyt rejt. Mezőnyjáték, és sok pontatlanság közepette vonulnak a csapatok az öltözőbe.

Félidőben Japán - Anglia 1-0

A szünetben Capello rakat cserét hajt végre, még James-et is lecseréli. Bejön továbbá Gerrard, Joe Cole és Wright-Phillips is, Okada mester nem cserél, minek.

A második félidőt érezhetően magasabb fokozaton kezdik az angolok, úgy tűnik Gerrard hiányzott eddig Lampard mellől. Az 54. percben megtörik a Japán defenzív vonal. Szabadrúgást kapnak az angolok, amit a CSKA sztár, Honda kézzel hatástalanít, tizenegyesTeljesen jogosan. Kawashima azonban védi Lampard büntetőjét, marad a nulla az angolok neve mellett. Nagyon jól véd a fiatal(abb) harmadik számú kapuvédő, bizonyítani akar, van olyan jó, mint a nagyöregek. Az angol dominancia az első félidővel ellentétben már nem csak labdabirtoklásban, hanem helyzetekben is megmutatkozik, azonban a szamurájok kíváló kondíciónak örvendenek, és simán tartják a lépést a robotrúnikkal - aki berzerk ötpercében majdnem amputációra kárhoztatja a gólszerző braziltjapánt. A második félidő közepe fele a frissen beállt olasz légiós, Morimoto, majdnem megduplázza az előnyt, Hart azonban hárít {nem szóviccelek, nem teszem meg}, majd Kawashima is, bravúrosan pöccinti kapu fölé Rooney csavarintását. Nem sokkal később azonban megtörténik a baj: Tulio Tanaka újabb gólt szerez, ugyanabba a kapuba, amelybe az első félidőben is betalált. Joe Cole beadását próbálta menteni, halálpontos fejes(ön)gól lett a vége. 1-1.


Tanaka dupla, mégis angol öröm

 Itt már akkora volt az angol nyomás, hogy terror-fenyegetettséget vizionálva görcsösen meredtem a képernyőre, d'n'b-t verdesett a szívem, és nehezemre esett elhinni, hogy lesz itt még japán gól. 10 perccel később megszületett, mégsem örültem neki. A védelem (és a csapat) vezére, a nagyöreg Nakazawa Ashley Cole megcsúszva beadott labdáját pöccintette tovább a hosszúba, csatárokat megszégyenítő mozdulat volt, tényleg, ilyenből sokat a VB-n, csak jó kapuba, az Isten szerelmére! 1-2.


japán gól, angol vezetés - ki érti ezt

Itt nagyjából eldőlt a meccs, nem éreztem azt a lendületet a kék-szamurájokban, ami még egy gólt hozhatott volna és majdnem rámcáfoltak, de aztán a szögletből csak kapufáig jutott a végig szürkén játszó Abe barátunk. Utána még egy löket, amit Hart könnyedén fogott és vége is volt. Japán - Anglia 1-2. Graz elköszön, stúdió.

Értékeljünk picit, mert sok pozitívuma volt a meccsnek. A szerbek és Dél-Korea ellen is reménytelen volt a japánok játéka, ez a mostani meccs viszont megmutatta, hogy lehet a csapatnak keresnivalója a hasonlóan brusztolós játékot játszó csapatok ellen - ld. a csoporttárs Dánia. A meccsen végig fel-alá szántották a pályát a játékosok, a taktika az első félidőben megfelelő volt, az angol változásokra azonban nem tudtak reagálni. A stabil védelem és a pontrúgások tényleg erősségei lehetnek a csapatnak, és most vegyük pozitívumnak azt is, hogy gólerősek a védők. A középpályán nem lesz hiány kreatív emberekből Nakamura és Honda képes lehet a hátára venni a csapatot. Endo ismét nagyszerű volt a védekező középpályás szerepében, és, bár ezt már legalább négyszer felemlegettem, örömteli látni, hogy ha esik, ha fúj, ha meleg van, képesek 90 percet megállás nélkül végigjátszani. Hogy egy negatívumot említsek: A csatársor kicsit halovány volt, Okazaki a tavalyi szezon legjobb góllövője semmit nem mutatott, de ezt tudjuk be Ferdinand és Terry gondoskodó magatartásának.

Június negyedikén Elefántcsontpart ellen játsszuk az utolsó felkészülésit, Svájcban, ez alapján a meccs alapján reálisnak tűnik egy szoros győzelem, de döntetlennél nem adhatjuk alább !

 

13 komment

Címkék: anglia sport foci japán felkészülés barátságos vb2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nippon.blog.hu/api/trackback/id/tr102042587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DC42 · http://barcelonaban.blog.hu/ 2010.05.30. 17:31:44

Az angolok győztek, és mégis a japánok rúgdosták a meccsen a gólokat. :(

mistertwister 2010.05.30. 17:47:45

@Deathcrow: Sőt, a brazilok győztek Japán ellen (a brazilból honosított Tulio Tanaka rógott két gólt). :)

mateja · http://futball.blog.hu/ 2010.05.30. 18:23:05

hát elég fura egy meccs volt...bár a magyar-németet azért verte :)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.05.30. 19:13:58

A kapusnak respect. Tud a csávó.

minority 2010.05.30. 20:33:27

ha köcsög akarnék lenni, azt mondanám, hogy így is csak az angolok tudnak nyerni, de nem vagyok az és azt mondom, hogy szerintem ezen a vébén tényleg jók lesznek.

bonakovacs 2010.05.31. 04:49:37

A Yatagarasunak szólni fogok, hogy félidőben pályát cserélnek a játékosok. AZ irányzékkal úgy tűnik, nem volt nagy baj, de a szabályokkal nincs tisztában a Varjúisten... (bővebben: tokyoreloaded.blogspot.com/2010/05/futbalista-varjak.html)

bonakovacs 2010.05.31. 05:48:23

Mindazonáltal, a mai ebéd közben az a vélekedés alakult ki a kollégákkal, hogy "yoku gambatta" (jól küzdöttek a fiúk) és ezt én is így gondolom. Csak így tovább, aztán majd csak kiszaszerolják, melyik kapuba kell lőni!

krj 2010.05.31. 07:02:07

ez mindkét csapatról elmond mindent...

Squazee 2010.06.01. 10:57:56

@krj: Sajnos.
De ki tudja, lehet, hogy a vébére tényleg összeszedik magukat? Hajrá!

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.06.01. 15:16:54

Nagy pech hogy pont ellenünk kezdtek (Kamerun). Nagyon visszavetheti a japán harci szellemet egy 0:4.

Squazee 2010.06.02. 01:44:05

@Pacho: De legalább mind a négyet "mi" rúgjuk. *büszkén kihúzza magát*
süti beállítások módosítása